10 Ağustos 2009 Pazartesi

ıssız adam en iyi filmse...

...kötü olanları düşünemiyorum.
Haberin linkini vereceğim, belki de çoğunuz görmüşsünüzdür. Issız Adam Amerika'da Rhode Island Film Festivalinde en iyi film ödülünü almış. Festivalde ne kötü filmler varsa Issız Adam en iyisi seçilmiş, siz düşünün artık.
Yine de Türk Sineması için güzel bir haber. Milliyetçi duygularla yaklaşmayıp sinemasal duygularla yaklaşırsak, ne alaka? demek daha yerinde olur. Babam ve Oğlum olsa anlayacağım ama bir sürü aksaklığı, eksikliği olan Issız Adam nasıl olur da en iyi film ödülünü alır?
Her şeyden önce şunu itiraf edeyim ben bu filme gittim ve ağladım. Hiç gocunmam. O zamanki ruh halime çok uyuyordu, kendime ağladım muhtemelen. Ama bu bir filmi iyi yapmaya yetmiyor tabi ki. Müsamere kıvamındaki diyaloglar en rahatsız edici kısmıydı. Öğrenilmiş, doğal olmayan espriler filmi istila etmişti. Mekanlar özentiydi. Karakterlerin meslekleri bile gerçek hayatta yaşamadıklarını gözüme gözüme soktu.
Bu filmdeki mekanlar, ancak İstanbul'u hiç bilmeyen birine yani bir turiste ilginç ve güzel gelebilir. Sahte bir otantizm... Ne gerek varsa. Neyse turist olmadığımız için biz yemedik. Amerika'lılar o yüzden sevdiler herhalde. Filmde Amerikan romantik-komedi tarzı espri ve durumlar da bolca kullanılmıştı, onun da etkisi olmuştur.
Hem en iyi film ödülü, içinde birçok şeyi barındırır benim bildiğim. Issız Adam mutlaka ki bu kriterlerin bir kısmını barındırıyor, ama çok azını... Mesela En iyi müzik ödülü gönlümden kopardı. Hakkıyla alır götürürdü. Ama en iyi film! Çok iddialı ne diyeyim.

haber burada

6 yorum:

  1. İnanmak istemiyorum. "bal köpüğü sakallar, çocukluğunun izlerini taşıyan kıvrımlar, mavi telaş" ve daha nice bernat edebi metinler... Yaşadıklarından sonra adam olan ve Hz Musa'ya bağlayan sahildeki asalı ıssız adam. Kapıcı Hamza kılıklı rap özürlü Cemal. Kıllı selocan. Gerçekten inanmak istemiyorum.

    YanıtlaSil
  2. Oryantalizm için de şunu söylemek istiyorum. Merak ne güzel şey? Güzel şey merak.

    YanıtlaSil
  3. yabancı filmleri öve öve öküz ediyorsunuz da bir türk yapımı ödül aldı diye gocunuyorsunuz.anlamam sizin gibi insanlar var oldukça türkiyenin ileri değil geri saydığının resmidir.Pes diyorum.

    YanıtlaSil
  4. Sevgili adsız,
    Türk filmi olduğu için değil kötü bir film olduğu için eleştiriyoruz. Türk Sineması ile ilgili düşüncelerimi yorumlamadan önce Blog'un "Türk Sineması" başlığı altındaki eski yazılarını okursan, boşuna kendini yormamış olursun.

    YanıtlaSil
  5. Sevgili Adsız,
    Ben kendi adıma yapımları iyi ve kötü olarak değerlendirmeyi tercih ederim. Yerli ve yabancı diye değil. Böyle bir kanıya nasıl vardınız bilemeyeceğim ama aynı yönetmenin Babam ve Oğlum ve Ulak filmlerini izlemediyseniz mutlaka izlemenizi öneririm. Ne demek istediğimizi çok iyi anlayacaksınız.
    Bir de Türkiye'nin ileri gitmesi için Türkçemize ne kadar dikkat etmemiz gerektiğini hatırlatmadan edemeyeceğim.

    YanıtlaSil
  6. 'pes diyen' adsiz kisi, sirf turk yapimi oldugu icin disarda iyi olmak zorunda diye dusunuyor oldugunun idrakina vardiginda elbet ileri gideriz bence; hangi yonse o ileri bu arada?.
    festivalin oylamasi internette yapilmis deseler zerre sasirmam.. :)

    YanıtlaSil