16 Eylül 2010 Perşembe

une vie toute neuve 2009

Bugünkü konumuz, 29. Uluslararası İstanbul Film Festivali GENÇ USTALAR bölümünde gösterilmiş "Yepyeni Bir Hayat". Bir ilk film olarak fazlasıyla ödülle buluşmuş ve bence hepsini hak etmiş. Çok sevdiği babası tarafından bir gün "gezmeye gidiyoruz" diye kandırılıp yetimhaneye bırakılan küçük Koreli kızın hikayesi can alıcı detaylarla dolu. Hiç gelmeyecek birini beklemek, hiç tanımadığın insanların içinde sonsuz ve muhattabı olmayan bir öfke ile boğuşmak, yeniden bir umut ışığı bulmak zorunda bırakılmak ve tüm bunları yaşarken sadece 9 yaşında olmak...
Filmin, çocukken evlat edinilerek Fransa'ya götürülen Koreli yönetmeni Ounie Lecomte, kendi anılarından yola çıkarak çok dokunaklı bir hikaye anlatmış. Duygu sömürüsü, iç kıyılması yok. Tertemiz ve şeffaf bir samimiyet var. 
Ve benim şahsi sinema tarihimin en etkileyici sahnelerinden biri var. İzlemeyi düşünenler bu kısmı okumasa daha iyi olur. 

----SPOILER----

Babasına ve hayata olan öfkesini hiçbir yerden çıkaramayan küçük kız, kendine bir mezar kazıyor. İçine girip ölmek istiyor. Toprağı küçücük elleriyle üzerine alırken, tek kurtuluşun ölüm olduğu duygusuna kapılan "umutsuz çocuk"  fikri insanı derinden etkiliyor.



Aldığı ödüller:
2009 Tokyo En İyi Asya Filmi
2009 Cinekid (Amsterdam) Jüri Ödülü
2009 Goa En İyi Yönetmen
2009 Asya-Pasifik Sinema Ödülleri En İyi Çocuk Filmi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder